Går det att njuta av livet utan att söta?
Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.
Utvecklingen går vidare, sackarin är icke mer det enda samt icke heller det effektivaste alterntivet att söta med.
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
Det är också därför som sackarinet ofta användas av diabetiker. Sötningseffekten är hela 500 ggr jämfört med vanligt socker, men den lite kemiska metalliska smaken uppskattas inte av alla.
Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.
Här får man också omkring 500 gånger sötare effekt än vanligt socker och sukralosen går att hetta upp så man kan använda detta medel i bakning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Cyklamat är återigen ett sötningsmedel fast svagare än Sukralos.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.
Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.
Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.
Fast det existerar dessutom en del medel som är alldeles naturliga och som blivit mycket attraktiva
Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia finns som sötströ och är mycket nyttigare att använda än vanligt strösocker. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.
Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. I andra steviasötmedel blandar tillverkarna ofta i annat för att dölja bismaken men man kan knappast säga ett det fungerar så bra.
Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Ser ut och smakar som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.
Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.